Як закрити ФОП через ЦНАП?

 Щоб закрити ФОП, необхідно звернутися до державного реєстратора у ЦНАП і подати заяву про державну реєстрацію фізичної особи – підприємця (форма 1) за встановленим зразком.

У зв'язку з воєнним станом, можлива державна реєстрація за допомогою електронної пошти або інших засобів зв'язку в електронній формі, якщо документи створені з дотриманням вимог законодавства, або за допомогою електронних копій документів в паперовій формі. Електронні копії документів в паперовій формі приймаються лише з використанням кваліфікованого електронного підпису заявника. Звертаємо увагу, що реєстратор повинен перевірити кваліфікований електронний підпис через офіційний веб-сайт центрального засвідчувального органу, але існує ризик збою або призупинення роботи цього сайту.

Також можливо подати заяву про державну реєстрацію поштою, бажано цінним листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

Після подання документів, реєстратор має розглянути їх протягом 24 годин. Після розгляду відбувається виключення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань або відмова у проведенні реєстрації. Відмова можлива у випадках, коли документи подано особою, яка не має на це повноважень, є судове рішення щодо заборони на реєстраційну дію або не усунуто підстави для зупинення розгляду документів протягом встановленого строку.

Після виключення з ЄДР ФОП вважатиметься закритим. Завершальними кроками є сплата податків та надання податкової звітності.

Популярні дописи з цього блогу

Закриття ФОП: про що потрібно пам'ятати

Форми заяв та запитів, які потрібні при ліквідації ФОП

Етапи ліквідації ФОП