Закриття ФОП через портал Дія


З 21 червня 2023 року стало можливим автоматично закрити ФОП, навіть знаходячись за кордоном. Ця послуга доступна на порталі Дія і займає всього дві хвилини. Для цього потрібно подати заяву, яка підтягне всю необхідну інформацію з ЄДР. Заяву можна підписати електронним підписом ФОП або кваліфікованим електронним підписом фізичної особи.

Після подання заяви дані про закриття ФОП автоматично потрапляють до ЄДР та до податкової за місцем реєстрації. Статус заяви можна перевірити в особистому кабінеті громадянина, а також отримаєте повідомлення про закриття ФОП на свою електронну пошту.

Після закриття ФОП потрібно додатково зробити наступне:

  1. Надати податкову звітність:

    • Якщо ви працювали за спрощеною системою оподаткування, подайте декларацію платника єдиного податку за останній місяць або квартал, у якому було закрито ФОП. Це можна зробити протягом 40 днів після закінчення кварталу.
    • Якщо ви працювали за загальною системою оподаткування, маєте подати ліквідаційну звітність про майновий стан і доходи протягом 30 днів після закриття ФОП. Ця звітність подається за період з початку року до дня закриття ФОП.

  2. Сплатити податки:

    • Якщо працювали за спрощеною системою оподаткування, маєте сплатити єдиний податок за місяць або квартал, у якому закрили ФОП, залежно від групи єдиного податку.
    • Якщо працювали за загальною системою, то протягом 10 днів після подання звітності маєте сплатити ПДФО та військовий збір.
    • Незалежно від системи оподаткування маєте сплатити ЄСВ за місяць, у якому закрили ФОП.

  3. Закрити банківський рахунок підприємця:

    • Для цього зверніться до банку, в якому у вас відкритий рахунок ФОП.

  4. Анулювати ліцензію:

    • Якщо у вас як у ФОП є ліцензія (наприклад, на роздрібний продаж алкогольних напоїв), потрібно звернутися до органу, який її видав, та анулювати. Це можна зробити особисто або через посередника з довіреністю.

Зауважте, що ви зможете в будь-який час знову відкрити ФОП, але для цього потрібно буде подати нову заяву про реєстрацію, оскільки відновити закритий ФОП неможливо.

Популярні дописи з цього блогу

Закриття ФОП: про що потрібно пам'ятати

Форми заяв та запитів, які потрібні при ліквідації ФОП

Етапи ліквідації ФОП